Rulica la grătar

Rulica la grătar din picior de porc

Pregătirea

De cîteva ori am încercat această rețetă și a ieșit impecabil de gustoasă. De fapt, o pregătesc cînd ne întîlnim cu dragii prieteni. De fiecare dată, toți rămîn surprinși cum un picior de porc poate fi mai gustos ca frigăruiul. Îl gatesc mai multe ore, dar de fapt îmi ea 15 minute pentru al pregăti. Îl pregatesc de mai multe ori pe gril/BBQ dar în rolă se gătește exact de gustos. Mai jos puteți vedea etapele!

Ingrediente:

  1.  1 picior de porc 2-3 kg.
  2.  2-3 litri de bere
  3.  1 ceapă mare
  4.  2 morcovi mari
  5. Piper boabe
  6.  Cuișoare după gust
  7. 2 căcelii de usturoi
  8.  Rozmarin la dorință


Ingrediente sos: 2 linguri mari de miere, 2 linguri mare de oțet de mere, 2 linguri mari sos de soia.

Cînd procurăm carnea, putem ruga macelarul să divizeze piciorul in 2-3 bucăți mai mici. Spălăm bine carnea și cu ajutorul unui cuțit roadem bine cioricul. Facem mai multe găuri cu cuțitul și punem în gaură cîte un cățel de usturui și cîte o bucată de crenguță de rozmarin. Luăm o cratiță mare sau în cazul meu un ceaun. Așezăm piciorul și adăugăm berea. Daca piciorul nu s-a umplut cu bere, atunci mai adăugam apă. Punem totul la fiert. Cînd începe să fiarbă, dăm la foc mic și spumăm bine carnea. Fiți atenți: adăugați restul ingredientelor după ce ați spumat bine carnea. În caz contrar în timpul spumării puteți arunca cuișoarele și piperul odată cu spuma. Fierbem la foc mic 2,5-3 ore. Vom înțelege că piciorul este pregătit cînd carnea abea se mai ține pe ciolan și cioricul are o textură de jeleu.



După ce scoatem carnea din ceaun, o ștergem atent cu un șervețel de hîrtie. Între timp încălzim grătarul cu capac. Pentru rulică aleg bricheți mășcati din cărbune. Cărbunii aprinși îi aranjez pe marginile grătarului astfel încît carnea să nu aiba acces direct la sursa de caldură. Așezăm piciorul pe grătar și închidem capacul reglînd temperatura la 200-220C, 2 ore. Peste o ora, intoarcem atent piciorul pe altă parte și la dorință adăugăm surcele umede din pomi fructiferi peste cărbune. Acțiunea o putem repeta de 3-4 ori. Cu 15 minute înainte de a scoate piciorul, ungem bine cu sosul făcut pe bază de miere. Astfel cioricul va avea un gust dulce-acrișor. Rulica este gata. O putem servi pe un platou cu o garnitură din cartofi prăjiți și salata.

Poftă bună!


Recomandăm