Costițe la grătar

Costițe la grătar

Pregătirea

În restaurante am comandat de mai multe ori costițe, însă de fiecare dată gaseam cîte un mic neajuns în modul în care au fost pregătite. Această rețetă am descoperit-o în regiunea Transcarpată din Ucraina. Acum le pregătesc și eu cind vreau ceva special la bere. În final obțin niște costițe atît de moi, incît ciolanul cade singur. Aroma și gustul dulciu amestecat cu chimenul își fac efectul special. Rețeta o vedeți mai jos.

Ingrediente:

  1. 2kg costițe de porc
  2. 1 lingură mică de piper negru
  3. Jumătate de lingură de chimen
  4. 1 lingură usturoi măcinat
  5. Sare după gust

Ingrediente sos

  1. 1 lingură miere
  2. 1 lingură oțet de mere
  3. 1 lingură ketchup
  4. 1 lingură mică paprica dulce


Costițele le spălăm bine și verificăm dacă nu au particule mici de ciolan în urma tăierii. Pe partea verso a costiței exista o peliculă. O dezlipim ușor cu ajutorul unui cuțit. Vom șterge costița cu un șervețel din hîrtie pentru a absoarbe apa. La dorință le divizăm în mici porții a cîte 3,4 costițe. Le punem pe toate într-un vas și adăugăm mixul de ingrediente. Sosul îl facem aparte căci va fi folosit la final. Putem să le pregătim acum sau să le punem la frigider pentru cîteva ore. Le învelim în folie de aluminiu și le punem pe grill sau cuptor. Cei care folosesc un grill deschis aveți grijă sa le întoarceți de citeva ori. Eu folosesc un grill cu capac. Cărbunii îi amplasez la mijlocul grătarului, iar costițele pe marginea grătarului astfel carnea nu va avea acces direct cu cărbunele. Închidem capacul pentru 1 ora la 170-200C. Între timp facem sosul.


Cînd costița iese în evidență din carne 1 cm, este deja pregătită. Însă noi o vom rumeni și-i vom da acel gust dulciu. După ce a trecut 1 oră scoatem costițele din folia de aluminiu. Le ungem bine pe ambele părți cu sosul făcut de noi și le rumenim 10-15 min. Costițele sunt gata.  Poftă bună la o halbă de bere cu prietenii!Recomandăm