Pilaf de orez

Pilaf de orez uzbec cu stafide

Pregătirea:

Astăzi am pregătit pilaf, însă nu a fost să fie un pilaf obișnuit. L-am pregătit în stil uzbec. Mîncarea tradițională din Asia Centrală are loc a fi și pe mesele noastre. Pregătită în așa fel, vom rămîne placut surprinși de combinația de gusturi savurate de papilele gustative.

Ingrediente:

 1. 1kg orez
 2. 1kg carne(porc, miel, rață, vită)
 3. 1kg morcov
 4. 3-4 cepe mari
 5. 3-5 căcelii usturoi
 6. 1-2 ardei iuți
 7. Piper negru (după gust)
 8. Coreandru boabe 0,25 linguriță
 9. Chimen boabe sau praf 0.25 linguriță sau după gust
 10. 150gr stafide
 11. 100gr sos de roșii
 12. 2 frunze de dafin
 13. Sare după gust
 14. Apă


Alegem un orez lung sau prefiert ( așa scrie pe ambalaj). Spălăm bine orezul în 5-7 ape pînă apa va rămîne curată. În ceaunul încins adăugăm 200 ml ulei. Carnea o vom tăia cuburi. Adăugăm carnea în uleiul bine încins și pregătim totul la foc mare amestecînd bine pentru ca carnea să nu ardă. Cu 2 minute înainte de a adăuga ceapa, punem piperul negru, frunza de dafin și coreandru.


Cînd carnea puțin s-a rumenit, adăugăm ceapa tăiată rondele. Amestecăm totul în continuu pînă cînd ceapa începe să-și schimbe culoarea, dar încă este crudă.


Adăugăm morcovul tăiat bețișoare. Amestecăm totul 5-7 minute pînă morcovul puțin se rumenește și ceapa este bine pregătită.


Adăugăm sosul de roșii și îl călim 30 de secunde ca în poza de jos.


Acum putem adăuga apă caldă pînă vom acoperi cu 2 cm mixul pregătit pînă acum. Aici vom adăuga sarea, chimenul, 3-5 căcelii de usturoi și 1-2 ardei iuți (ardeiul trebue să fie proaspăt cu codița bine fixată. În caz contrar la fierbere codița se poate rupe ușor și vom obține un pilaf foarte iute). Închidem cu capac și fierbem la foc foarte mic 40 min- 1 ora.


Acum scoatem atent cățeii de usturoi și ardeiul iute ca mai apoi să-i folosim la înfrumusețare. Adăugăm orezul și stafidele în această friptură (zirvak) și fierbem la foc mic 30-40 minute. Dacă este prea sec, putem adăuga puțină apă. Cu o lingură mare adunăm orezul grămăjoară și închidem cu un capac. Pentru a nu se lipi de fund la cîteva minute ridicăm puțin orezul de jos în sus. Astfel apa va veni la fundul ceaunului. După ce orezul sa pregătit, îl lăsăm să se odihneasca 30 minute.


Poftă buna!

Recomandăm